Ako sa obliecť na večierok alebo ples radí pánsky salón Bizarre.

Posted by | No Tags | luxusné pánske obleky | Žiadne komentáre na Ako sa obliecť na večierok alebo ples radí pánsky salón Bizarre.

TAJOMSTVÁ BLACK-TIE (AKO SA OBLIECŤ NA PLES)

HOCI PÔVOD PREDPÍSANÉHO OUTFITU, NAJMÄ TOHO PÁNSKEHO, PRAMENÍ VO VOJENSKÝCH UNIFORMÁCH, V SÚČASNOSTI OTVÁRA AJ MUŽOM MOŽNOSTI, AKO ZDANLIVÚ JEDNOTVÁRNOSŤ ELEGANTNE OŽIVIŤ INDIVIDUÁLNYM POŇATÍM FORMÁLNEHO OBLEČENIA.

Ak sa nazdávate, že muži to majú v prípade black-tie slávnosti ľahšie, ste vedľa. „Obliecť sa v tomto štýle neznamená hodiť na seba nejaký tmavý oblek s kravatou a svoje najlepšie topánky. Hoci na firemnom večierku by sa možno outfit v štýle „čo skriňa dala“ bez väčších problémov ujal, v prípade eventov typu black-tie je rozhodne vhodnejšie prísť zladený v intenciách predpísaného dress codu,“ upozorňuje osobná konzultantka a majiteľka salónu Bizarre, Monika Kočíšková.

OSVEDČENÁ KLASIKA

Ak sa na pozvánke objaví výraz „black-tie“, pre muža to znamená jediné – čierny (vo výnimočných prípadoch tmavomodrý alebo biely) smoking či tuxedo (v Anglicku známe ako takzvaný dinner-jacket), čo je formálny oblek so saténovou fazónkou, Čierný zamatový smoking šitý na mierunajčastejšie so zapínaním na jeden gombík, prípadne s dvojradovým zapínaním. K tomu biela košeľa buď s klasickým alebo takzvaným wing-tip golierom, ktorý sa dopĺňa čiernym motýlikom. „Prípustná je aj čierna kravata klasického tvaru, ale jedine v kombinácii s klasickým golierom na košeli. Ak však môžem poradiť, motýlik je tá lepšia voľba. Nič ním nepokazíte, ba čo viac, budete sa cítiť pohodlne a sebavedomo, pretože aj vaša partnerka uvidí, že ste neprestrelili, ale, naopak, zvolili zaručenú klasiku vhodnú do tej najvyššej spoločnosti,“ odporúča Monika Kočíšková.

VIAC VOĽNOSTI

Nespornou výhodou je, že slovenskí muži sú oveľa skúsenejší, pretože cestujú po celom svete a ľahšie sa teda orientujú v tom, ako sa obliecť na spoločenské udalosti. Ak však patríte do skupiny, ktorá sa v tejto oblasti stále cíti neistá, oplatí sa vám obrátiť sa na špecializované salóny alebo štylistov. „K najčastejším otázkam patrí, či má pán mať smoking a kde sa dá zohnať. Aj dresscode black-tie prešiel určitým vývojom a dnes už nie je až taký striktný, ako bol kedysi. Záleží, samozrejme, aj na tom, na aký typ akcie ste pozvaní. Napríklad, pri návšteve divadla, ktorá si vyžaduje black-tie, je akceptovateľný aj tmavý oblek s kravatou. Ideálny smoking je šitý na mieru, čo môže byť finančne pomerne náročné. Kvalitné smokingy však nájdete aj v ponuke bežných módnych reťazcov,“ radí štylistka Zuzana Kanisová. Osobná konzultantka Monika Kočíšková dopĺňa, že kvalitný smoking, napríklad ušitý na mieru, je dlhodobou investíciou.

ZAOSTRENÉ NA PÁS

Ak chce muž vo váženej spoločnosti uspieť, mal by rešpektovať aj niekoľko zlatých pravidiel týkajúcich sa pása. Tým najpodstatnejším je absolútny zákaz opasku, k black-tie outfitom sa jednoducho nenosí. „Nohavice by vám mali na chlp sedieť,

Modrý zamatový smokingsamozrejme, s troškou rezervy na večeru, a nemali by ste v nich mať pocit, že vám idú spadnúť,“ podotýka s úsmevom konzultantka salónu Bizarre. Naopak, povolené sú vesta alebo šerpa (po anglicky takzvaný cummerbund). Ak máte pocit, že nosenie nejakej širokej lesklej „bandáže“ okolo brucha nie je veľmi mužné, potom vedzte, že pôvod šerpy je nadmieru pánskou záležitosťou. Pôvodne sa totiž tento prvok začal objavovať v indickej vojenskej uniforme. Praktickou výhodou šerpy je, že dokáže dokonale zamaskovať väčšie bruško, opticky dokonca zvýši pás, vďaka čomu robí nohy štíhlejšie a dlhšie. Ak ste nestihli vyriešiť úpravu nohavíc, prípustné sú aj traky (samozrejme, jedine čiernej farby). Hodia sa však najmä robustnejším pánom, preto sa im radšej vyhýbajte. Iná situácia nastáva, ak chcete svoj look niečím ozvláštniť, prípadne takto prejaviť svoju zbehlosť v móde. Máte však možnosť vybrať si aj poslednú alternatívu v nonšalantnom štýle Jamesa Bonda, a to čistú smokingovú košeľu s motýlikom, teda bez trakov, vesty či šerpy.

VEČERA ČI PLES?

Charakteristikou protokolu black-tie je menšia miera formálnosti ako v prípade takzvaného štýlu white-tie, v ktorom sa od pánov vyžaduje frak a u dám večerná róba. Ako hovorí Zuzana Kanisová, v porovnaní s white-tie je v prípade black-tie striktnosť oveľa menšia. Kým pôvodne boli pre ženy predpísané dlhé šaty, dnes sú akceptovateľné aj spoločenské „koktailky“ s dĺžkou minimálne po kolená. „Samozrejme, opäť to závisí od toho, o akú akciu ide. Ak ste pozvaní na black-tie večeru, postačia vám spoločenské koktailové šaty. Ak sa v duchu black-tie nesie ples, u dám sú vhodné dlhé šaty a páni by mali uprednostniť smoking pred klasickým oblekom. Aj dámske doplnky by mali mať spoločenský charakter. K tomu neodmysliteľne patria večerná listová kabelka, šperky a spoločenské topánky alebo sandále na vysokom podpätku, samozrejme, aj keď so zaťatými zubami, ale bez pančúch. Nežným polovičkám by som poradila aj to, aby dostatočne sebakriticky zhodnotili svoju postavu a vyberali si šaty, ktoré im lichotia. Bohužiaľ, Slovensko sa vyznačuje ešte jedným špecifikom, a tým je záľuba v príliš vyzývavých večerných šatách. Tie sa často nedajú označiť ako sexi, ale skôr vulgárne, čo s predpismi black-tie nemá absolútne nič spoločné,“ upozorňuje štylistka.

OPLETAČKY S FARBAMI

V prípade pánov sú ďalším z prikázaní black-tie protokolu aj hladké čierne topánky s tenkou podrážkou, samozrejme vyleštené s vojenskou precíznosťou. Vo všeobecnosti spočíva výber doplnkov v rámci pánskeho outfitu v nápaditej rafinovanosti. „Znalý muž ctí heslo, že jeho najlepším doplnkom je partnerka,“ pripomína Monika Kočíšková. Z toho vyplýva, že je dobré vynechať elementy v živých farbách a vzoroch, ktoré odrážajú farebné ladenie dámskych šiat. Tendencia ladiť doplnky mužského outfitu s farbou partnerkiných šiat je riskantným ťahom, pretože môže pôsobiť gýčovo. „Hrozí vám, že budú na vás spomínať ako na niekoho, kto súperil s dámami o najfarebnejší outfit večera… Nech vás nemýlia bežne predávané sety zložené zo šerpy, motýlika a vreckovky v jednej farbe. Aj v tomto prípade platí, že menej je viac. Ak už chcete s partnerkou korešpondovať, zvoľte iba čiastočné farebné zladenie jedného doplnku, pri zvyšných siahnite po čiernych alebo sivých odtieňoch,“ pokračuje Monika Kočíšková. Do pánskej klasiky patria čierne (ónyxové) alebo biele (perleťové) manžetové gombíky a špeciálne kovové gombíky v upravenej smokingovej košeli. Vreckovka nemusí farebne ladiť s kravatou, resp. motýlikom, najlepšie však funguje v príbuzných odtieňoch a vzoroch, ktoré pomáhajú vytvoriť ucelený a harmonický vzhľad. Vreckovka by mala byť hladká alebo vzorovaná, v čiernom, bielom, vínovom, modrom, prípadne v sivom odtieni.

CHCETE BYŤ EXTRA?

Dress code v prípade udalostí typu black-tie umožňuje v súčasnosti aj uplatnenie vlastnej osobnosti a nové interpretácie módnych trendov. „Pre mnohých to možno bude prekvapujúce, ale nemáme tu na mysli výber doplnkov. Práve naopak, ak chcete vytŕčať z davu, v prvom rade by ste si mali zabezpečiť dobrý strih saka a nohavíc, ktorý dokonale kopíruje línie vášho tela. Takto nielenže zvýraznite svoje prednosti, ako sú široké ramená, úzky pás a dlhé nohy, ale zároveň dáte svetu najavo, že ste si rozhodne nevybrali prvý oblek z požičovne. Proste ste sebavedomý znalec, ktorý stavil na jednotku,“ zdôrazňuje majiteľka salónu Bizarre a dodáva, že trendovým a súčasne decentným spôsobom pre menej extravagantné typy mužov je smokingový oblek zo zamatu, ideálne v tmavo-modrej, modrej alebo vínovej farbe. Patrí ku klasike, ktorá vyzdvihuje individualitu nositeľa a dáva najavo, že vo svete black-tie večierkov je viac ako doma.

S extravaganciou však treba narábať opatrne. Hranica medzi originalitou a nevkusom je totiž veľmi tenká. Starostlivo vyberané výstrelky môžu u niektorých pánov fungovať veľmi dobre, najmä, ak ide napríklad o umelca alebo zabávača. „Samozrejme, umelci sú samostatnou kapitolou. Myslím si však, že vždy by mali byť rešpektované požiadavky hostiteľa; sú totiž prejavom úcty voči nemu,“ myslí si Zuzana Kanisová. Ak už teda cítite, že by ste potrebovali niečo viac než klasický oblek s motýlikom, môžete si dať ušiť vestu s výstrednejším vzorom alebo farbou, ktorá v kombinácii s tradičným čiernym sakom bude pôsobiť menej lacno než krikľavé motýliky alebo vreckovky.

 

Autori Anna Salvová, John Hodge – Salón Bizarre.

Článok pôvodne vychádzal v časopise TOP FASHION jeseň/zima 2014-2015 v sekcii Fashion/dress code,– časopis TOP FASHION čítajte aj na web.

 

 

 


No Comments

Leave a comment